Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kérdezz-felelek

    Miért szeretem a katolikus egyházat?

 

papak.jpg

 

1. Szeretem, mert katolikus = egyetemes: A szent apostoli hagyomány és a Szentírás alapján áll. Nem minden tagja példakép, de senki sem írta át eddig sem a Szentírást, sem a szent hagyományt.

 

2. Megőrizte a szent hagyományt = konzervatív Csak a külső forma változott az évezredek folyamán. Örök értéket közvetít, és értékőrző. Megmutatja a lélek boldogságának örök útját.  

 

3. Utat mutat Nincs elrontott élethelyzet, mindig lehet újrakezdés. Szeretem a szentgyónást! A Jóisten mindenkinek meg akar bocsátani! Nekem csak a saját őszinte erőmet kell ehhez felajánlani.

 

4. Szeretem a templomot, a szentmisét! Jézus itt van közöttünk, akik összejöttünk az ő nevében! Jézus lelki táplálékot ad. Jó betérni egy-egy imára. Sokan imádkoznak értem is.  

 

5. Sok példaképünk van, a szentek. Szeretem a szentek tiszteletének azt a módját, ahogy azt ma gyakorolja a katolikus egyház: ahogy rájuk mutatunk, mint Krisztus hiteles követőire… életük vonzó erő.

 

6. Szeretem a pápát! Tudom, hogy voltak méltatlan életű pápák is a történelemben. Minden hivatásban voltak, vannak méltatlan emberek… - De kb. 130 év óta, mióta nincs pápai állam, a pápáknak nincs világi hatalma, azóta óriási az erkölcsi tekintélyük és csak szent életű pápák vannak!  

 

7. Anyaszentegyháznak hívjuk: Mint egy nagy család, otthonom van benne. Lelki békét, nyugalmat ad. Büszke vagyok erre a családra, a sok szent elődre.  

 

8. Szeretem, mert szent! A tagjai között voltak, és vannak bűnösök. Nem ők a példaképek. Miattuk egy sort sem írtunk át, hagytunk el a tízparancsolatból. A Lélek élteti a jó úton.  

 

9. Új eszközöket használ. Ahhoz, hogy a régi üzenetet megértsem, új eszközöket is használ a katolikus egyház. A médiában, a világhálón, de a templomi zenében is. A hívő ember kereső: ezért a tudományban, a haladásban az egyház mindig az élen jár.

 

10. Szeretem, mert szidják. Jézust is szidták, mindenféle rosszat fogtak rá: keresztre is feszítették. Ha nem szidnák, nem rágalmaznák, azt jelentené, hogy ma megalkuvó.